Azjatyckie masła do włosów stosowane w pielęgnacji

Najpopularniejszym masłem roślinnym, które wykorzystuje się w kosmetyce, jest oczywiście masło shea lub masło kakaowe. Obie te substancje znajdziemy w wielu produktach pielęgnacyjnych. Wydają nam się dość oryginalnymi tłuszczami roślinnymi, bo zazwyczaj spotykamy oleje o płynnej konsystencji. Czy istnieją jeszcze jakieś masła, które można stosować w pielęgnacji? Oczywiście! Przedstawiamy najpopularniejsze azjatyckie masełka.

azjatyckie masłaMASŁO KOKUM/GOA

Masło goa otrzymuje się z pestek owoców wiecznie zielonego drzewa występującego na indyjskich sawannach i w lasach tropikalnych tego regionu. Purpurowe owoce zbiera się, suszy, obiera, a z miąższu pestkowego wytrąca się tłuszcz. Oczyszczone masło kokum jest białym, bezzapachowym, bardzo stabilnym i twardym masłem. Zawiera bardzo wiele kwasu oleinowego, stearynowego i witaminy E. Początki stosowanie tego masła do włosów i ciała sięgają ajurwedy, czyli starożytnej medycyny indyjskiej. Masło goa regeneruje, niweluje suchość, przyspiesza gojenie, łagodzi podrażnienia, a przy tym łatwo się wchłania, nie zostawia uczucia lepkości i nie zatyka porów.

MASŁO MANGO

Pochodzące z tropikalnych rejonów Azji masło ekstrahuje się z wysuszonego miąższu pestek owoców mango. Masło mango w gotowej postaci ma półstałą konsystencję, jest bardzo miękkie i białe. Charakteryzuje się bardzo słodkim zapachem i dobrymi właściwościami – spłyca zmarszczki, działa antyoksydacyjnie, łagodzi podrażnienia, eliminuje problemy skórne, wygładza i uelastycznia włosy, a także działa ochronnie. To zasługa składu masła mango, które zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych, witaminę E, witaminę A oraz fitosterole.

MASŁO MOWRAH/MAHUA

Jednym z bardziej egzotycznych maseł jest masło mowrah, które pozyskuje się z nasion jednego z azjatyckich drzew występujących w centralnej części Indii. Masło muhua jest biało-żółte, ma przyjemny i łagodny zapach, topi się pod wpływem dotyku (ma jedną z niższych temperatur topnienia). Masło do włosów i ciała mowrah zawiera duże ilości kwasu oleinowego, stearynowego, witaminy młodości i innych składników odżywczych. Działa regeneracyjnie, zmiękczająco, nawilżająco i profilaktycznie na skórę przesuszoną lub zmienioną chorobowo, a także bardzo dobrze nawilża i udelikatnia włosy.

MASŁO ILLIPE

Masło do pielęgnacji włosów i ciała illipe to substancja pozyskiwana z orzechów południowoazjatyckiego drzewa. Suszone na słońcu orzechy rozdrabnia się, a z uzyskanego miąższu wytłacza się olej. Masło illipe ma jasnożółtą barwę, półstałą konsystencję i orzechowy zapach. Topi się w dość niskiej temperaturze i łatwo zmienić jego konsystencję w dłoni. Ma podobny do wszystkich innych maseł skład bogaty w kwasy tłuszczowe. Masło illipe od wieków używane jest przez Dajaków, bo wykazuje świetne właściwości nawilżające, wygładzające, ochronne, przeciwstarzeniowe i poprawiające kondycję włosów.